ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ ΜΝΗΜΗ

Μνήμη Ελλήνων του Πόντου, της Πόλης, της Θράκης και της Μικράς Ασίας…

Ένα εικαστικό μαχαίρι που μέσα από το πρόσωπο και το βλέμμα Τους σχίζει το πέπλο της σιωπής τους κι αποκαλύπτει την δύναμη της παρέμβασης τους στον αγώνα που οι απόγονοι τους σήμερα δίνουμε για να μην ξεχαστεί ποτέ το Δάκρυ κι ο Πόνος τους.

Αφιερωμένο στην καλομάνα Λισάβ που με μεγάλωσε και στην γιαγιά Όλγα που ξέχασε τη γλώσσα της για να μπορεί να μας μάθει να κάνουμε το Σταυρό μας…

Σαββίδου Λένα

.

.

Η έκθεση ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ ΜΝΗΜΗ χωρίζεται σε 3 ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την ζωή στην εκεί Πατρίδα. Στην δεύτερη και υπό τον τίτλο, «Προσφυγικά βλέμματα», παρουσιάζεται αρχειακό υλικό που αφορά τους χρόνους μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα. Η τρίτη ενότητα «Προσωπικότητες» παρουσιάζει ανθρώπους του Πνεύματος και των Τεχνών που σφράγισαν με την παρουσία τους τη διαδρομή του λαού μας από την Ανατολή στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή ενότητα αποτελεί το τμήμα της Ανεσπέρου Πέτρας που αφορά το αρχειακό υλικό της Ευξείνου Λέσχης Άργους Ορεστικού. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στην Αρχοντούλα Διαμαντοπούλου και στον Παπαγεωργίου Φώτιο που υπήρξαν οι σύνδεσμοί μου με την Ε.Λ.Α.Ο και εργάστηκαν για να θεμελιωθεί η ιδέα της συλλογής αρχειακού υλικού στην περιοχή.

ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ ΜΝΗΜΗ

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Από τις ομορφότερες στιγμές της ενασχόλησης μου με τον ποντιακό χώρο η υφιστάμενη συνεργασία μου με την Εύξεινο Λέσχη Άργους Ορεστικού για την αξιοποίηση και προβολή του φωτογραφικού υλικού του συλλόγου. Εξαιρετική η κίνηση των μελών του συλλόγου να συλλέξουν φωτογραφικό υλικό του προσφυγικού πληθυσμού της περιοχής τους και στη συνέχεια να το δουλέψουμε μαζί και να το παρουσιάσουν. Προσωπικά, ποτέ μου δε θεώρησα την ΑΝΕΣΠΕΡΟ ΜΝΗΜΗ μου προσωπικό μου κτήμα και την ονειρευόμουν σε διάδραση με τους συλλόγους μας και τους ποντιακούς πληθυσμούς ώστε να έρθει εκείνη η ημέρα που το υλικό της να καταφέρει να ξεφύγει από τα στενά όρια των επιμέρους συλλογών και να μπορέσει να μας καλύψει σε πανελλαδικό επίπεδο ως μια εκτεταμένη καταγραφή Μνήμης των πρώτων εκείνων Ποντίων που δέχθηκαν το χτύπημα του Ξεριζωμού. Πρόσωπα, βλέμματα, χαμόγελα, χέρια....ένας ολόκληρος κόσμος βιωματικής Απώλειας ως παράδειγμα Ιστορίας αλλά και Ανθρώπινης Δύναμης κόντρα στον πόλεμο, τη βία, την απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κόντρα στον ίδιο τον καιρό...

Λένα Σαββίδου

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ ΜΝΗΜΗ 26


ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ ΜΝΗΜΗ
«Έναν χερέαν μάραντα, έναν καρδόπον δάκρεα»

Κα Φυλλίζη. Τραπεζούντα.

Αρχείο «Άννα Θεοφυλάκτου»

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου